6 Şubat 2011 Pazar

bir ressam bir hayat


bugün hava güneşli ve tatlıydı. nihayet arkadaşımla Kahlo'nun sergisine gittik. Pera Müzesi, pazar günleri 12'de açılıyormuş. bir katı şenlendirecek kadar eser var; resim, fotoğraf ve eskizler...

herkesin severek izlediği ve Frida'yı bu filmden tanıdığını düşündüğüm "Frida" filmi etkisi olmalı. diğer önemli koleksiyonlarda böyle yoğunluk görmemiştim. filmin bu kadar çok sevilmesinin bir unsuru da şüphesiz birbirinden güzel müzikleriydi. dinlemeyen varsa, bu albümü mutlaka edinmeli.

diğer taraftan bu film, ressamın kız kardeşinin kaleme aldığı biyografik romandan uyarlanmış. (Frida / Barbara Mujica - oğlak yayınları)

"Meksika'da onlarca versiyonu olan bu halk şarkısının, en güzeli, Chavela Vargas'ın o muhteşem çatlak sesinden dinlenebilir. Frida'nın da bu şarkıyı sanatçıdan dinlemeyi pek sevdiği bilinmektedir..." deniyor film müziğiyle ilgili.


albüm ismi: Elliot Goldenthal – Frida Soundtrack

sergide ördüğüm resimler arasında elbette en ilgi çekeni kucak kucağa durmuş bir yaşam tasviriydi. Diego'nun çıplak bedenini kucaklamış anaç ve tutkulu bir Frida; Frida ve diego'yu kucaklamış bir bir toprak yani vatan Meksika betimlemesi ve hepsini birden kucaklamış bir aşk tasviri... ayrıntılar, ince işlemeler... Diego'nun elindeki ateş; bir aşkın, belki de ideolojiden ateşlenmiş bir figürdü... kucaklayan kadın figürünün bir memesinden damlayan süt, besleyen, hayat veren, devamlılık sembolü gibi...

bir sanatçının eserlerinde bu kadar yerel motiflere yer vermesi beni gerçekten heyecanlandırdı. Frida'nın resimlerde ve fotoğraflarda gördüğümüz giysiler ve üzerindeki işlemeler bizim de uzak olmadığımız motiflerdi. eteğindeki dantela, omuzlarında etamin işlemelerini andıran desenler... sonra kaktüslere, çiçeklere ve hayvanlara bu kadar yer vermeleri... bir bütün, bir şölen gerçekten.

tüm bu şölenin, renklerin ve güzelliğin içinde derin bir acı ve yıkım var. az kalmak, doyamamak gibi, biraz da öfke belki. fotoğraflardaki canlı bakışlar resimlere işleyememiş olsa da, aynı şeyleri söylüyorlar. çok şey söylenebilir şüphesiz. arkadaşımın söylediğine göre sergiye gelen koleksiyon eksikmiş. sergide 40 kadar eser var ve sadece 20 tanesi Frida'nın... zaten tüm resimleri 200'ü bulmuyormuş.





dinleyin, izleyin...

d..f..

1 yorum:

  1. 'Modigliani'yi seyretmelisin, vakit kaybetmeden. Sonra Krzystof Kieslowski'nin The Double Life Of Veronique'ini seyret. Bu filminden sonra diğer filmlerini araştıracaksın, derin bir merakla. Eğer Kieslowski'yi keşfetmediysen, sinemanın kaşifi olduğunu hissedip bana minnet duyabilirsin. O derece-

    YanıtlaSil